Редактор: Недко Петровe-mail: [email protected]По традиция днес Винарска изба Варна отбелязва професионалния си празник

...
Редактор: Недко Петровe-mail: nedko_petrov_petel.bg@abv.bgПо традиция днес Винарска изба Варна отбелязва професионалния си празник
Коментари Харесай

Винарска изба Варна празнува рожден ден. Пино Гри и Пино Ноар са вината на 2019 година

Редактор: Недко Петров

e-mail: [email protected]

По традиция през днешния ден „ Винарска маза Варна ” отбелязва професионалния си празник - Трифон Зарезан и 12-ия си рожден ден.

Собствениците на избата – Григор Григоров, Цанко Станчев и технологът Тихомир Трифонов, зарязаха лозето, а по-късно посрещнаха посетители от Варна и района – съидейници, културтрегери, другари, сътрудници и представители на бизнеса, най-вече от туристическия отрасъл.

Празникът е и самобитен метод, избата да показа виновността от последната годишна продукция. След като одобри многочислени и заслужени поздравления за добре свършена професионална работа и подвигна обичайните за празника тостове, технологът Тихомир Трифонов разкри защо изба „ Варна ” продължава да е одобрена и желана марка на пазара, кои виновност са обичани на техните клиенти и какви са вероятностите през 2020 година.

---

- Г-н Трифонов, каква беше за вашата маза 2019-а?

- Реколтата през 2019 година беше радикално друга, спрямо годишна продукция 2018. Зимата на 2019-а беше суха, без съвсем никакви превалявания, дългата пролет с ниски температури не даде опция на лозата да стартира в точния момент вегетация, само че сухото лято провокира ускорено зреене на гроздето и по този метод изпревари процеса. Този стресов развой сътвори извънредно неподходящи условия за развиването на растението и плода.



Изправени сме пред доста съществени провокации с неналичието на неизменност в климатичните условия. Това ни задължава да създадем такива, че да можем осигурим на лозата уравновесено хранене и напояване. Ето за какво в последните години инвестирахме в построяването на напояване в лозовите масиви, с цел да можем да осигурим нужната влага в лозята. Това ни оказа помощ в забележителна степен и през сухата 2019 година.

- Как се отразиха климатичните условия на продукцията?

- Климатичните условия се отразиха в друга степен на качеството на обособените сортове грозде. Топлолюбивите съумяха да обезпечат салдото на ароматните и вкусови субстанции, до момента в който на някои сортове им се отрази в противоположна посока, което се вижда в качеството на виното. Може да се означи, че тези климатични условия бяха по положителни за алените сортове грозде. Високите температури бяха подобаващи за струпване на багрилна материя и по положително зреене на танините в гроздето. Очакват се положителни червени виновност от тази годишна продукция.

- Кое е виното на 2019 година?

- Струва ми се, че 2019-а е годишна продукция за Пино Гри, Пино Ноар. Вината от тези сортове се откроиха с доста натоварен мирис и уравновесен усет. Реколтата от Совиньон блан може би щеше да е пагубна, в случай че не беше напояването което приложихме, като по този метод осигурихме уравновесено влагосъдържание на плода. Така той съумя да резервира листната си маса, като по този метод защищити гроздето от парещите лъчи на слънцето.

- Кои са желаните виновност от вашите клиенти?

- Интересът на консуматорите демонстрира непрекъсната последователност през годините. Забелязва се изменение в желанията на клиентите към обособените сортове. Така да вземем за пример доста се ускорява потреблението на Ризлинг, вижда се сорта Грюнер Велтлинер. Като от тези сортове се отбелязва забележителен растеж в потреблението в последната година, като измества потреблението на виновност от ароматни сортове като Траминер да вземем за пример.

При нас с годините обичайно се оформиха четири асортимента с най-голям рейтинг и интерес от страна на клиентите. Совиньон блан е вид, към който се демонстрира най-вече интерес в международен мащаб, ние се гордеем, че той осъществя най-високи обороти измежду нашите виновност. Имаме и две розета, които взети вкупом основават оборот толкоз, колкото всички останали бели виновност, които произвеждаме. Произвеждаме ги от Санджовезе и Пино ноар с комерсиално название „ Блъш “. 

Санджовезе е италиански вид, от който италианците вършат великите токсански виновност. При нас изискванията не са положителни за токсанско вино, само че са съвършени за розови виновност от това алено грозде.

Забелязва се засилен СМС - очевидно там сме улучили формулата на комбиниране на усетите от участващите във виното три сорта грозде – Сира, Мерло и Санджовезе, които да са в една естетика, в един комплекс.



- Имаше ли вино, с което изненадохте феновете си?

- За втора година произвеждаме розе от един малко срещан вид грозде в България – Гренаш. Френски вид, от който засадихме към 10 дка, малко пробно, тъй като не бяхме сигурни по какъв начин ще му се отразят климатичните условия и морския климат край Варна. За наша наслада се получи едно доста елегантно вино, изпълнено с финес, което откри един доста добър банкет измежду нашите клиенти.

Също по този начин заинтригувахме публиката с алено вино от Пино Ноар. На страдание към този момент втора година не залагаме на произвеждане от това вино, заради обстоятелството че гроздето не задоволява нашите критерии като качество за алено вино.

- Към какво ще се стремите през 2020 година, с цел да продължите да сте настоящи на пазара?

- В момента винарната има насаждения, повече в сравнение с могат да се преработят като грозде в нея, и на мен това ми дава преимущество да подбирам най-хубавото от реколтата. Достигнали сме един потенциал, който считаме, че изцяло задоволява търсенето на нашите артикули на пазара. Не предвиждаме увеличение на партидите или увеличение на производството, тъй като евентуално към този момент ще преминем в една по-различна сфера на промишлено винопроизводство. Искаме да спазим това, което сме построили като жанр, като равнище, като внимание към суровината и като внимание към продукта, и да се опитаме да го задържим като качества.

Имаме и някои млади лозови насаждения, които занапред навлизат в интензивно плододаване, като Мускат О‘тонел и Врачански Мискет.



- Вашият тост за Трифон Зарезан?

- Напитката вино наложително би трябвало да участва на трапезата на всеки българин. Трябва да се гледа на него като лечебно средство и с нужната доза почитание, както към него, по този начин и към всички които са взели участие в основаването му – лозари, винари, а и слънце, земя и вода. Наздраве с лечебни количества!

--

ВИНАРСКА ИЗБА ВАРНА

АДРЕС

Варна, с. Генерал Кантарджиево

ТЕЛЕФОНИ

тел. магазин: +359 897 009 594;
търговски представител: +359 882 434 345;
тел: +359 88 7574148

E-MAIL

[email protected]
[email protected]

За резервации на винени дегустации:
[email protected]

 

*Реклама

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
реклама
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа `` затвори X×

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР